De eerste verandertrajecten

De beste manier om te onderzoeken hoe je kunt veranderen, is door concreet iets te gaan doen, luidt het advies van Frits van Merode. Onder de noemer Ziekenhuis van de Toekomst starten de afdelingen Orthopedie en Dermatologie in 2010 met de eerste verandertrajecten. Daarin worden beide afdelingen begeleid door het bedrijf Medtronic, een belangrijke samenwerkingspartner van het MUMC+.

Een belangrijke partner

Medtronic is een marktleider het gebied van medische technologie. Het bedrijf werkt constant aan het ontwikkelen van vernieuwende technologieën en het verbeteren van bestaande therapieën. De relatie van Medtronic met Maastricht UMC+ bestaat al zo lang Medtronic leverancier van medische technologie van het ziekenhuis is. Maar in 2010 verandert het karakter van die relatie ingrijpend. Het ziekenhuis wil een complexe IT-implementatie combineren met het herdefiniëren en opnieuw inrichten van de werkprocessen. Medtronic heeft net een vergelijkbaar traject achter de rug en daarom veel ervaring op dit vlak. Zo heeft het bedrijf middels structureel procesgericht denken met de methodieken van Lean Six Sigma (onderdeel Operational Excellence) de processen op orde gebracht.

Overtuigd door deze achtergrond, besluit de Raad van Bestuur de samenwerking met Medtronic uit te breiden. Twee medewerkers van Medtronic worden bij het MUMC+ gedetacheerd om de twee verandertrajecten bij Dermatologie en Orthopedie te starten.

"Voor ons was het heel leerzaam om juist met een afdeling Dermatologie aan de slag te gaan, aangezien Medtronic op deze afdeling helemaal geen producten afzet. We hebben hier echt veel van elkaar kunnen leren en in het traject bovendien zichtbaar gemaakt dat Lean Six Sigma als universele methode ook inzetbaar is in de gezondheidszorg."

Stijn Schretlen Medtronic

De basisprincipes ›

Sluit de enquête